Om konditorier

Om konditorier

I vårt samfunn finnes det en lang rekke spisesteder. Det finnes restauranter, kafeer, barer, puber, bodegaer, steakhouse, spiserier, gatekjøkken, pølseboder og veikroer. Midt i dette konglomerat av bevertningssteder finner vi noen få konditorier. Med årene har de blitt færre og færre. Det er en trist utvikling.

Konditoriene er en del av kafekulturen, som de siste tiårene har hatt sin renessanse her i landet, hevder noen, og da spiller det liten rolle om de ekte konditoriene forsvinner. Det er selvfølgelig tull! Det er stor forskjell på en kafe og et konditori. På et konditori er det kakene som troner i sentrum. På en kafe er kakene bare små detaljer, hvis de i det hele tatt finnes.

 

Et ekte konditori bør ligge i et område som først og fremst ånder av fred og ro. Bygningen som huser konditoriet bør være gammelt, kanskje i biedermeier- eller jugendstil. På veggen, eller over døren, bør det henge et glasskilt med gullbokstaver på svart bunn. Og det bør være brede trapper opp til inngangsdøren med messinggelender. Innenfor døren bør man komme inn i et bakeriutsalg, som gir trygghet og godlukt, før man fortsetter inn i det aller helligste.

Cafe Tomaselli fra 1705 ligger i Salzburg

Hver morgen i sommerhalvåret fikk keiser Frans Josef servert en gugelhupfkake til morgenkaffen. Og hver morgen bakte Zauner konditoriet en "backup" i tilfelle keiserens konditor ikke fikk det til.

 

Det er utrolig nok noen som har kritisert Demel konditori for at de har så sure serveringsdamer. Det er feil - lite imøtekommende damer gir et større møte med kakene.

 

 

Utrolig nok - på Alliance konditori i Oslo skjedde det en gang et drap.

 

 

KJENTE KONDITORIER

 

Som så mye annet kan man også diskutere hvilke konditorier som er de mest kjente. Vi pleier å holde en knapp på Demel i Wien og Gerbuaud i Budapest. Andre vil kanskje påstå at Babington i Roma eller La Glace i København. Andre igjen vil heller trekke frem hjemlige steder som Erichsens conditori i Trondheim. Dessverre ble det nedlagt. Heldigvis har fortsatt Erlandsens conditori i Halden, så lenge det varer. Og hva med Halvorsens conditori i Prinsensensgate, som har vært midlertidig stengt i flere år.

 

 

 

Zauners conditori, som ligger i Bad Ischl i Østerrike, var keiser Frans Josefs yndlings-konditori.

 

Kranes konditori lå en gang i Tromsø, men fortsatt kan man lese romanen med samme navn.

 

 

Jeg likte meg godt på Reimers conditori i Bergen. Dessverre er det borte for lengst.

 

 

Copyright © All Rights Reserved